abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Algemene informatie over Hyves

Over deze pagina: de aantekeningen die u hier leest over Hyves zijn vooral kritisch, maar Hyves is op zich een geweldig medium waar mensen, met name onze kinderen (kritisch zijn beschouw ik daarom als mijn ouderlijke plicht), met elkaar contact onderhouden. Deze teksten staan ook in mijn blog op Hyves, maar Google vindt ze daar niet, dus vandaar deze pagina.


Mijn kleine meisje op Hyves!

2/11/09 Nu ze net weer een jaartje ouder is geworden, heb ik ook mijn jongste dochter de eerste beginselen van Hyves bijgebracht. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze er veel lol aan gaat beleven.

Toch houd ik, als overbezorgde vader, mijn hart vast over de enorme openheid die sommigen op Hyves ten toon spreiden.

Ookal is Hyves heel slim opgezet en kun je niet zomaar bij iedereen in z'n krabbels en foto's kijken, feit blijft dat het mensenwerk is en dat we met z'n allen niet weten wie er precies van deze informatie gebruik zitten te maken. In elk geautomatiseerd systeem zitten beheerders met volledige toegang tot alle informatie. Als die niet goed met hun wachtwoorden omgaan ligt alles op straat.

Hoe erg zou het nou zijn als iemand die jou wil onderzoeken, bij alle informatie kan en precies weet wat je doet, wie je broer, zus, vader, moeder, hartsvriend of -vriendin is? Of waar je van houdt, wanneer je 18 wordt, hoevaak je voor je rijbewijs bent gezakt, welke leraar je niet kan uitstaan, etc.? Om daarover iets te kunnen zeggen moet je je eerst het volgende afvragen:

Wie zou jou willen onderzoeken?

 1. Iemand die je een belangrijke baan wil geven. Stel je solliciteert naar een baan bij de Koninklijke Marine, het leger, de politie, justitie, een bank of een andere instelling waar ze er zeker van willen zijn wie ze precies in huis halen. Er zijn vrij veel van dat soort instellingen en zelfs ik doe het, als kleine ondernemer, voordat ik iemand aanneem in mijn bedrijf. Nu gebruik ik Google en vind ik iemands naam op uitslagenlijstjes van prestatieloopjes e.d. Meestal word ik niet veel wijzer dan de informatie die al in de CV staat.
  Via Hyves kom ik niet bij ieders informatie omdat ik niet over de kennis beschik hoe ik de beveiliging kan omzeilen. Ik heb daar ook nog nooit moeite voor gedaan, maar een grote instelling, zoals Defensie, zou daar wel eens over kunnen beschikken. Het is zeker niet ondenkbaar.
 2. Iemand met wie je ruzie hebt gemaakt. Ruzie heb je soms, helaas. Meestal niet erg, maar heel soms loopt dat uit de hand en gaan mensen je proberen terug te pakken. Hoe meer je ex-vriend of ex-vriendin dan van je weet, hoe gemakkelijker het is om je te pesten of erger: te stalken, te intimideren, te chanteren of erger.
  Soms heb je zoveel "vrienden" in Hyves, dat je niet door hebt dat degene die jou wil pakken precies kan zien wat je morgenochten gaat doen.
 3. Iemand die iets van je wil stelen. Helaas zijn er ook dieven die gericht zoeken naar mensen met bepaalde waardevolle spullen. Hoe meer je laat zien wat je hebt, hoe gemakkelijker het wordt om het te stelen. "Ik heb een gisteren nieuwe scooter gekocht" gevolgd door "we zien mekaar morgen bij café de Hoek" is voor dat soort mensen een handige uitnodiging.
  Maar alleen al de simpele informatie over wanneer je niet thuis bent is handig voor een inbreker. Juist ook dieven en inbrekers willen nogal eens erg goed georganiseerd zijn. Het is bekend dat er op bestelling wordt gestolen: de dief heeft al een afnemer die een bedrag heeft geboden voor een rode scooter van een bepaald merk en hij kan die vinden m.b.v. de computer als hij maar handig genoeg is.
 4. Iemand die jou moet verzekeren. Grote verzekeringsinstellingen zijn zeer professionele organisaties en specialisten in het inschatten van het risico dat ze lopen als ze jouw leven of gezondheid moeten verzekeren.
  Als ze dan kunnen zien dat jij of je vriend veel in het café zit of veel andere ongezonde dingen doet, dan komt dat in je risicoprofiel en ga je meer premie betalen of nemen ze je niet aan.
 5. Iemand die iets vervelends wil doen en daar jouw identiteit voor wil gebruiken. Als iemand je identiteit wil stelen, dan helpt het om veel van je persoonlijke details te kennen. Iemand kan zich dan gemakkelijker voordoen als jouw persoon en zo dingen van anderen gedaan krijgen. Diefstal en misbruik van identiteit kan soms heel ver gaan en bijv. veroorzaken dat je op een internationale opsporingslijst terecht komt, waardoor je bij aankomst in een zonnig vakantieoord opeens in de bak belandt.
OK, wat dan wel en niet op Hyves?

Taktieken om te voorkomen dat je informatie wordt misbruikt:
 1. De eerste taktiek: vooral een flinke dosis lekkere onzin, zodat het moeilijker wordt om (mis)bruikbare informatie te vinden of zodat het meer tijd kost. Dit werkt niet voor de professionals, want een eenvoudig programma kan uit al die onzin precies die ene krabbel van jouw vriendin over die "nieuwe rode scooter" opvissen.
 2. Vaag blijven: het wordt er niet leuker op, maar het is wel zeer effectief. Je kan het beter niet over "mijn broer Bas" hebben, maar over "ik ken iemand".
 3. Kryptisch zijn: zo praten dat alleen je intieme vrienden het nog snappen is een vrij effectieve manier, mits je dat met elkaar hebt afgesproken. Er moet natuurlijk niet zoiets worden geantwoord als "Bedoel je met Jopie je broer Bas?". Het werken met verschillende accounts en schuilnamen helpt ook, maar is ook meteen vaak erg onhandig. Dit wordt ook juist veel gedaan door mensen die zich dan menen te kunnen misdragen, dus het roept ook niet zo sympatieke sfeer op. Voor de prof's zijn schuilnamen en dubbele accounts bijna altijd te koppelen.
 4. Je inhouden: het is zeer effectief als je bepaalde informatie er gewoon niet op zet. Zeker als je boos bent op iemand, zeg je dat niet of zeer terughoudend via Hyves. Zet geen vervelende foto's van anderen op Hyves. Het is strafbaar en anderen kunnen het over jou gaan doen.
 5. Onjuiste informatie online zetten: dit doe ik zelf bijv. bewust over mijn geboortedatum, dus stuur me geen felicitaties op basis van mijn online gegevens. Je kan ook je naam verschillend spellen, een andere plaatsnaam opgeven, etc.

Ik hoop je hiermee duidelijk te hebben gemaakt dat het "ach van mij mogen ze alles weten" of "ik heb niet te verbergen" niet altijd op gaat. Je hebt niet goed in de hand hoe de toekomst zich ontwikkelt en als eenmaal online staat dat "Bas je broer is" en hij raakt betrokken bij iets onfris, dan kan dat ook voor jou slecht uitpakken en kom je misschien niet in aanmerking voor die mooie baan, omdat ze je te chantabel vinden.


Denk er eens over na, maar laat je lol door mijn verhaal niet bederven. Ik wens je echt veel plezier met Hyves!!!

P.S. wat ik hier zeg over Hyves, geldt voor alles wat je online zet.

Mijn Kind Online

De stichting "Mijn Kind Online" geeft ouders en opvoeders adviezen over hoe om te gaan met hun kinderen in online netwerken, zoals Hyves.

Meer op www.mijnkindonline.nl.

Ik kan elke ouder aanraden om die site eens te bezoeken.
Nieuws rond Hyves


Grappige reacties na overname Hyves door de TMG

5/1/12 Ruim een jaar geleden werd Hyves overgenomen door de Telegraaf Media Groep (TMG), wat voor sommigen een reden was hun Hyves account op te zeggen en over te stappen op Facebook. Sommigen voorspelden een snel einde voor Hyves. We zijn nu ruim een jaar verder en Hyves draait als een trein, met apps voor iOS en Android, en is nog steeds met name populair onder de kids. Wie Facebook wel vertrouwt en TMG niet, maakt vooral zichzelf belachelijk!

Hyves ideaal voor China-gangers!

30/12/11 Onlangs was ik voor de tweede keer in China en daar heb ik ontdekt dat Hyves een heel handig medium is om het thuisfront je foto's te laten zien. Facebook e.d. worden namelijk geblokkeerd in China en Hyves niet!

De China-foto's die je hier kan zien zijn in één handeling geüpload.

Eindelijk eens iets positiefs te melden over Hyves. Haha!

Hyves maakt me belachelijk!

2/4/10 Met drie zussen ben ik natuurlijk wel gewend om belachelijk gemaakt te worden, maar als Hyves het met me doet, vind ik dat not done.

Als je een besloten Hyve aanmaakt en mensen uitnodigt, praat Hyves tegen hen over je als "de almachtige beheerder moet je eerst toestemming geven" o.i.d.

Als je dan van een vriend een aanmelding krijgt, dan staat er zoiets als "Lekker machtig gevoel he, om moderator te zijn?" en dat is weer zo opgesteld dat je de eerste keer denkt dat dat tegen je wordt gezegd door degene die zich aanmeldt. Daar was ik dus mooi ingestonken, maar dat paste goed bij het karakter van de dag: 1 april. Ik ging dus uitleggen dat ik me heus niet zo machtig voelde en dat ik de groep alleen maar besloten wilde houden omdat we er misschien best veel persoonlijke foto's op gaan zetten en dat wil niet iedereen op internet hebben.

Kortom, dankzij Hyves stond ik weer mooi voor paal.

Wat een Hyves-bagger ...

Hyves-drama: Groene Sint actie

4/12/09 Hoe ver ga je om iemands aandacht te trekken?

Wat een media-geweld van Oxfam Novib!

Het doel is niet verkeerd en beroepshalve vind ik het razendinteressant, daarom kon ik het niet laten om op "verstuur naar al je vrienden" te klikken. Hij deed het echter niet, dus heb ik maar op "Overslaan" gedrukt. Ook het virtueel winkels bekladden heb ik maar overgeslagen, want ik weet niet wie er fout zijn en wie niet.

Het verbaast me hoe professioneel deze campagne in elkaar zit. Dat moet toch wat kosten is mijn eerste reactie. Kan iemand daar iets over zeggen?

Hyves-drama: start je eigen band

15/11/09 Nou, dat sprak mij wel even aan zeg. Net besloten om de Doggy Dike vaarwel te zeggen, komt er een oproep langs om mijn eigen band te starten. Zonder muziek kan ik niet, dus dat leek me wel wat.

Ik kwam echter al gauw niet verder, want ik nam eens de moeite om de algemene voorwaarden te lezen. Vaak klik ik gewoon op "accepteren". Maar als je gaat lezen, dan schrik je er toch wel even van waar je allemaal mee akkoord moet gaan.

De belangrijkste reden om de voorwaarden niet te accepteren is dat zij zich voorbehouden om alle bepalingen te wijzigen en ik niet eens voor mezelf kan vastleggen waarmee ik precies akkoord ben gegaan.

Het lukte me niet om een afdrukje van de voorwaarden te maken. De tekst kopieren lukte ook niet. Volstrekt onacceptabel zoiets! Juridisch totaal onhoudbaar, lijkt mij.

Uitgelachen omdat ik maar 21 vrienden heb

3/11/09 Vandaag werd ik door mijn kleine meid uitgelachen, omdat ik in Hyves maar 21 vrienden heb en er al zo lang in zit ...

Hyves als populariteitsindicator?

Of mijn kleine meisje misschien een condoom nodig heeft!

3/11/09 Hoe groot was de schok vandaag, na 1 dag Hyven onder schuin toeziend oog. De eerste advertentie die mijn 10-jarige kleine meid te verduren kreeg was die van Durex: "De Durex LoveMachine. Let's flirt around!"

Even onderzoeken: met één klik kwam ik op een vraag of je 16 jaar of ouder bent. Meisjes van 10 zijn natuurlijk heel erg benieuwd hoe het is als je 16 jaar of ouder bent, dus het oneerlijke antwoord is zo gegeven.... WAT EEN NAIVITEIT !!!!

Op die leeftijd van 10 jaar heb ik express toegezien dat die werd ingevuld in de ijdele veronderstelling dat daarmee wel rekening gehouden zou worden, juist op dit vlak. NOU NIET DUS.

Kortom, ouders: computer in de woonkamer en niet altijd maar aan het werk zijn en de kids aan hun lot overlaten.

Overigens geldt dit niet alleen voor Hyves, maar het valt me toch ernstig tegen, want dit had Hyves eenvoudig kunnen en dus moeten regelen!

SCHANDALIG voor zo'n populair medium. Hoog tijd voor een nieuws-item.

Hyves-drama: mijn vrienden krijgen Hyves-spam!

24/10/09 Het zoveelste deel van mijn gemopper op Hyves:

Zonder dat ik daarom heb gevraagd heeft Hyves mijn vrienden uit mijn naam herinneringen gestuurd van mijn uitnodiging van een tijd geleden. Dit lijkt mij heel duidelijk in strijd met de anti-spam-wet en dus strafbaar.

Mijn vrienden ervaren de email als door mij gestuurd. Daarbij overtreedt Hyves dus ook de regels, want ze misbruiken mijn identiteit.

Oei, oei, zo'n topmerk als Hyves gaat hier toch echt heel zwaar over de schreef!

Hyves-drama: onoverzichtelijk en verradelijk

10/10/09 Kijk je op je Homepage, staat daar "Nieuwe berichten" met een envelopje, alsof er nieuwe berichten zijn, maar die zijn er helemaal niet, want ik heb net mijn inbox leeg gemaakt.

Klik je op "Krabbel " kom je op zijn of haar profiel en moet je eerst helemaal naar onderen scrollen om een tekstje kwijt te kunnen.

Overigens staat nergens dat ieder ander dat tekstje kan zien. Dat realiseert ook niet iedereen zich, dus voor je het weet staan daar veel te persoonlijke dingen. Bij een krabbel praat je niet zomaar tegen iemand, maar meteen tegen al zijn "vrienden". Die aanhalingstekens zet ik daar heel bewust omheen.

Wat een drama!

Hyves-drama: Chatten voor Piet Snot

10/10/09 Zit ik vandaag voor het eerst van mijn leven te chatten met mijn zus in Tilburg via Hyves. Man wat geweldig! Het blijkt dat je kunt instellen dat je offline bent en toch zit je te chatten (wel ja, besodemieter de boel maar weer!).

Nou is het natuurlijk best wel fijn dat je je vrienden via Hyves voor de gek kan houden, maar even later was ze weer offline -waarschijnlijk nu echt- en zat ik hele verhalen voor Piet Snot te tikken.

Vervolgens dacht ik slim te zijn en mijn teksten in het chatvenster op te vegen en naar een krabbel te kopieren, maar dat was er dus even niet bij.

Wat een drama!

Hyves-drama: Spots en Privé Spots

8/10/09 Hoe werkt dat in vredesnaam met die spots? Ik wil mijn favoriete ierse pub in China (ja echt, die heb ik) als spot op mijn profiel toevoegen, maar ik kom niet verder dan Privé spots. Hoe worden die spots openbaar?

Kan iemand me dat zeggen? Wat een drama!
 • Reactie van Wil:
  Hoi Siem.
  Voor zover ik begrijp beheert de eigenaar zijn eigen spot en kan jij niet zomaar die pub erop zetten.
  Ik heb bv. Swingsteesjun als spot en ik heb dat niet zelf gedaan , ben gewoon lid geworden van de hyves van Swingsteesjun.
  Automatisch werd dit toen een spot bij mij.

  Hoop dat dit je heeft geholpen
  doei doei Wil.

Beveiliging Hyves zo lek als een mandje

5/10/09 Stomverbaasd ben ik om te constateren dat bij het plaatsen van een advertentie op Hyves gewoon een link wordt gemaild met een rechtstreekse login. Doodleuk staat eronder "stuur deze link niet door aan anderen"! Als zo'n emailtje in verkeerde handen valt kan men dus je Hyves-identiteit gebruiken, bijv. om heel rare dingen te doen die men liever niet onder eigen naam doet. Het zal je maar je gebeuren!

Weer een deel in het Hyves-drama ...

Het Hyves drama in drie bedrijven ...

5/10/09 Nee, ik hoef niet ook nog op Hyves!

Dat kon ik niet lang volhouden, dus ergens eind vorige eeuw werd ik lid van Hyves. Dat ging een tijdje goed, tot ik in een opstandige bui al mijn accounts ging weggooien, incl. mijn Microsoft Live ID en dus ook Hyves.

Daar kreeg ik spijt van en later kreeg ik weer spijt dat ik zo slap was om toe te geven dat ik er spijt van had en nu geef ik het weer het voordeel van de twijfel.

Voor wie me niet meer kan volgen: ik heb Hyves gehad, opgezegd en nu heb ik het weer.

Maar dat was me daar een bevalling zeg. Als je een account hebt gehad en dit opzegt, dan blijf je in het systeem. Je wachtwoord weet je allang niet meer en bij "wachtwoord vergeten" zegt Hyves dat hij je niet meer kent. Maar bij nieuw aanmelden zegt hij dat je er al inzit! Na wat emailen met Lisette (ik denk dat het een oude man betreft die zich als een jong meisje voordoet) ben ik erachter gekomen, dus: HERE I AM AGAIN!
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv