abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Objecten- & Ruimtenbeheer

In het CAD-wereldje is er al jarenlang sprake van het koppelen van CAD-bestanden met niet-grafische informatie. De manier waarop is echter door de jaren heen steeds weer ingrijpend veranderd. En wel zodanig dat de ontwikkeling van specifieke toepassingen op basis van een bepaalde koppelingstechniek door de ontwikkeling van de koppelingstechniek zelf binnen enkele jaren achterhaald was. Ook in 1997 is ons inziens weer zo'n punt gepasseerd.

AutoCAD 14 is heel anders aan te sturen en te koppelen aan databases dan alle voorgaande versies. De hoeveelheid instel- en programmeerwerk die nodig is, is met de komst van de ActiveX-technologie nog slechts een fractie van wat het "vroeger" was. Geen gedoe meer met ODBC-drivers van altijd net de verkeerde versie, geen programmeerwerk in C of AutoLISP. Het nieuwe toverwoord is VBA of wel Visual Basic for Applications.

Bij ons (IDEOMA) heet het in de wandelgangen al Visual Basic for AutoCAD of Access, afhankelijk van de richting waarin we denken. Meestal denken we van Microsoft Access in de richting van AutoCAD. Dat betekent dat we de database op de eerste plaats zetten en de tekeningen beschouwen als een grafisch verlengstuk ervan. Omgekeerd is echter ook mogelijk. Bij een goede praktijktoepassing zal echter nauwelijks te merken zijn of nu AutoCAD of Access de baas (client) is. Beide programma's zullen tegelijkertijd draaien en de meeste handelingen zullen vanuit de database worden ge�nitieerd, terwijl de verdere interactie zich volledig binnen AutoCAD afspeelt.

Afbeelding vergroten
Het initi�ren van een actie die zowel iets in de database als in de tekening wijzigt kan bestaan uit het drukken op een knopje, het dubbelklikken op een gegevensregel, het verwijderen van een gegevensregel of het afsluiten van een invulformulier.

De aanwezigen op de Workshop VBA is een voorbeeld getoond, waarin in Access op een knopje werd gedrukt, waarna in AutoCAD enkele reeds getekende percelen konden worden aangewezen. Van elk geselecteerde perceel werd een record aan de database toegevoegd, met inbegrip van het oppervlak en de administratieve informatie die nodig is om het perceel in de tekening terug te kunnen vinden vanuit de database.

Nog steeds in dezelfde handeling wordt het vers uitgegeven perceelnummer in de tekening bijgeschreven en het perceel naar een bepaalde laag in de tekening verplaatst. De koppeling tussen de database is nu volledig en de percelen kunnen nu worden voorzien van allerlei niet-grafische informatie, bv. wie de eigenaar ervan is, welk soort functie het heeft etc., hetgeen zich volledig in de database afspeelt.

Vanaf dit moment is het mogelijk om aan het dubbelklikken op een perceelrecord in Access een AutoCAD-actie te hangen. Getoond is dat bij het dubbelklikken op een perceelrecord het betreffende perceel groot op het scherm verschijnt of met een kleur wordt opgevuld. Dit laatste werd bepaald door een schakelaar bovenaan het formulier met de perceelrecords. Verder is getoond dat bij het verwijderen van een perceelrecord ook het perceel uit de tekening verdwijnt en dat perceelwijzigingen in de tekening effect hebben op de oppervlakte in de database.

Workshop & Opleiding VBA

Omdat over dit onderwerp nog zo ontzettend veel te vertellen is organiseren we bij IDEOMA binnenkort weer een VBA-workshop en een VBA-opleiding van drie dagen. In deze opleiding worden diverse onderwerpen aangepakt, zoals documentenbeheer, het invullen van stempels, het koppelen van getekende zaken aan de database en het parametrisch genereren van nieuwe stukken tekening vanuit de database. Meer informatie hierover vindt u bij documentenbeheer met Microsoft Access.

Door de revolutionaire ontwikkelingen in AutoCAD 14 en Microsoft Access 97 is ��n vraag weer actueel:

Schaffen we nog meer software aan of investeren we in kennis over wat we al hebben?

Praktijkvoorbeeld

Van een bepaalde ruimte zijn meestal een aantal zaken bekend zoals ruimtenummer, verdieping, vleugel, oppervlakte, objecten die in een bepaalde ruimte voorkomen, eigenaar etc. Hiervan zijn bijvoorbeeld het ruimtenummer en het oppervlak bekend in AutoCAD. De overige onderdelen samen met het ruimtenummer zijn bekend in de database. Bovendien kunt u een combinatie maken met uw documentenbeheersysteem, zodat u precies weet welk document u nodig heeft als u een ruimtenummer opgeeft of welke ruimten voorkomen op een bepaalde tekening.

Afbeelding vergroten Hiernaast ziet u een praktijkvoorbeeld van een koppeling met Microsoft Access en AutoCAD. Dit systeem is opgezet als zowel een documentenbeheersysteem als een ruimtenbeheersysteem.
In deze kolom vindt u voortaan aanvullende opmerkingen rond dit onderwerp.
De tekst links hiernaast kan verouderd zijn.

Het laatste nieuws vindt u via het hoofdmenu
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv